dinsdag 18 december 2012

Dik worden van je antidepressieva … daar wordt je blij van!




Iedere volle vrouw heeft haar eigen verhaal waarom ze het lijf heeft dat ze heeft. Dik, dun, alles heeft een reden. Soms komt het je aanwaaien om het “ideale”figuur te hebben, anderen moeten er hard voor werken. Het niet hebben van het ideale figuur wordt vaak nog afgestraft, in de media, door zogenaamde vrienden , maar ook binnen families. Vaak wordt er voorbij gegaan aan het verhaal dat achter dit figuur schuilt. Ook de nieuwe tendens, die het mogelijk lijkt te maken voor alle vrouwen om hun overtollige kilo's kwijt te raken, door een operatie maakt dat ik het gevoel heb dat “dik zijn”nog minder geaccepteerd wordt!

Vaak is het niet 1 factor die in dit geval het overgewicht veroorzaakt. Meerdere levensgewoonten kunnen hierop een invloed hebben. Dieper kijken wordt nog maar zelden gedaan.
Het hebben van een psychiatrische ziekte wordt vaak verzwegen, veel mensen vinden het eng, weten niet wat ze er mee moeten en lopen liever een eindje om wanneer ze horen dat iemand geestelijk ziek is. Ook ik vond het eng, maar doordat ik zelf heel erg depressief werd vlak na mijn pubertijd maakt dat ik veel tijd heb doorgebracht met psychiatrisch patienten. Eerst zelf als client, later als activiteitenbegeleider en ervaringswerker.

Mijn leven is totaal veranderd doordat ik depressief werd. Diepe dalen heb ik gekend en door goede zorg van voornamelijk mijn zus ben ik goed door deze periode gekomen. Depressie is vreselijk, ongrijpbaar en uitputtend. Vaak een lange zit van onbegrip binnen kennissen en in de familiaire kring, maar ook onbegrip binnen jezelf.

Gelukkig gaat het nu al jaren goed met mij, mede dankzij de medicatie die ik slik, sinds ik de juiste pillen heb gevonden heb ik een vrij “normaal”leven.
Nu ik een kindje heb gekregen kijk ik veel terug, hoe het is gegaan en wat ik ervan geleerd heb. Een van de dingen die mij nu opvallen is dat mijn lichaam ontzettend is veranderd sinds ik antidepressiva slik.

Het lijkt niets speciaals zo'n pilletje, maar het is best tricky... heb je de waslijst aan bijwerkingen wel eens gelezen? Het ergste is nog, dat de kans dat het werkt als je geen bijwerkingen hebt, minimaal is.
Een droge mond, zweten, verminderd libido, een craving (extreme behoefte aan) eten en overgewicht zijn maar een aantal veel voorkomende bijwerkingen. Er zijn momenten geweest dat ik mij afvroeg of het middel niet erger was dan de kwaal.

In mijn geval heb ik zeker 10 verschillende antidepressiva geprobeerd. De meest voorkomende bijwerking was daarbij de craving voor voedsel. Dit gevoel is moeilijk te beschrijven, de behoefte aan een sigaret wanneer je net gestopt bent met roken is misschien 10 % van de behoefte aan eten die je hebt wanneer je een craving hebt. Persoonlijk is dat ook de reden waarom ik een eetverslaving heb gekregen. Het gaat in je systeem zitten, wordt een gewoonte en probeer er dan maar eens vanaf te komen.

Ook overgewicht heb ik als bijwerking gehad, periodes waarin je door een diëtiste geholpen werd met gezond eten waarbij je nog wel steeds aankomt. Heel erg frustrerend is dat. Genoeg bewegen is nooit een probleem geweest voor mij ik heb altijd tijdens mijn depressie door gesport, Waterpolode minimaal 3 x in de week en deed verder alles op de fiets.

Antidepressieva is niet de enige reden waarom ik dik ben geworden, er zijn andere redenen en invloeden geweest. Wel moet ik bekennen dat mijn lijf veranderd is, ik ben niet alleen dikker geworden. Het vet is letterlijk op andere plekken gaan zitten. Had ik in het begin van mijn pubertijd een wielren broekje nodig om een jurk te kunnen dragen want anders zou ik mezelf open schuren. Nu raken mijn boven benen elkaar nog maar amper. Al het vet is verplaatst naar mijn buik bovenarmen en ik heb een groot rond gezicht gekregen.
Ik kwam bij verschillende antidepressiva zomaar 10 kilo aan. Na jaren zoeken hebben we uiteindelijk mijn huidige pillen geprobeerd en gelukkig zijn dit de juiste, maar toen rees al de vraag is het wel verstandig... stel dat ik nog meer aankom....

Persoonlijk wil ik altijd alles weten, en na een tijdje vroeg ik mij af waarom mijn lijf zo veranderde, ik heb een lijstje gemaakt en ben op zoek gegaan op het internet. Al snel kwam ik uit bij de ziekte van cushing meer info: https://www.lumc.nl/home/0001/12556/19997/80327025908441

De ziekte van cushing geeft onder meer aan dat er een verhoogde vetopslag is rond gelaat nek en buik en dat dit komt door verhoogde cortisol. Cortisol is een stress hormoon, dit doet iets in je hoofd. Antidepressiva doen ook iets in je hoofd en vaak ook met stresshormonen, helaas ben ik geen doctorandus, wel is het een patroon dat ik bij veel meer mede patienten heb gezien. Wat doen die psychiatrische pillen eigenlijk met je? In hoeverre is dat onderzocht? En zou het niet kunnen dat deze pillen je lijf letterlijk veranderen omdat er iets gebeurt met je endorfinen dopamine en je cortisol? Is dit onderzocht? Waarom is er zo weinig bekend over psychiatrische ziekten en overgewicht?

Allemaal vragen die ik had, maar waar moet je zijn om hierop antwoorden te vinden? Wie weet het antwoord en is het al onderzocht. Mij psychiater had het antwoord niet zij zei dat ik te weinig kenmerken had voor de ziekte van cushing en dat cortisol onderzoek niet vaak voorkomt.

Wat is er in deze maatschappij belangrijker dat je gelukkig bent of slank en op welke manier moeten wij pillen bekijken? Zou ik antidepressiva nog aanraden aan anderen als bekend zou zijn dat het je lijf veranderd in een ongezonde dikke vorm?
Ik heb de keuze gemaakt dat ik liever gelukkig ben dan slank. Ik probeer zo gezond mogelijk te leven en elk half jaar worden mijn waardes geprikt en daaruit blijkt dat ik “gezond” ben.. Bijwerkingen die ik heb heb ik leren accepteren, mijn lijf is onderdeel van wie ik ben en je bent het mooist wanneer je jezelf bent. Geluk zit in de kleine dingen en voor mij niet in perfectie. Misschien dat ik ooit een weg vind voor al mijn vragen.
Voor nu wilde ik alleen jullie aandacht voor een probleem binnen de psychiatrie waarvan ik vind dat er nog te weinig aandacht aan wordt besteed.

2 opmerkingen:

  1. Prachtig mooi verhaal.
    Nog maar weer eens bewijs dat als je dik bent dat niet 'zo maar' bent. Er is altijd een verhaal!
    Ook weer bewijs dat de medicatie die we voorgeschreven krijgen misschien wel niet zo goed onderzocht zijn als we zouden willen. Wat slikken we nou eigenlijk.

    Super dat je voor de 100% achter je beslissing staat om de pillen te slikken en gelukkig te zijn. Je bent gezond, gelukkig en mooi. Dat is heel wat waard.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben helemaal met je eens.
    Leef lekker en denk.


    domper

    BeantwoordenVerwijderen