vrijdag 29 april 2011

op zoek naar de balans

Zoals velen van jullie al weten heb ik een levens motto, gelukkig zijn is een keuze. In mijn leven maak ik beslissingen die me een beter, leven geven. Of die me helpen omgaan met wat ik in mijn leven tegenkom. Wanneer het gaat over mijn overgewicht heb ik hier al duidelijke keuzes in gemaakt. Ik ben liever dik dan ongelukkig en richt je op de mooie dingen van jezelf dan vallen de minder dingen steeds meert mee. Hier sta ik nog steeds achter , maar ik wil een nieuw punt toevoegen. Ik heb gemerkt dat het in mijn leven voornamelijk draait en evenwicht, balans. Wanneer ben je in balans? Gaat dit om goed en slecht? Nee in eerste instantie niet al kun je over goed en slecht ook een boel bedenken. Nee wanneer het gaat om balans bedoel ik luisteren naar jezelf en naar wat je lijf nodig heeft. Wanneer ik dit uitwerk op mijn overgewicht komt heel duidelijk naar voren dat mijn lijf bepaalde behoeftes heeft. Sommige behoeftes als water drinken en sla eten zijn makkelijk te accepteren, maar andere behoeftes als de behoefte aan suiker vind ik moeilijker. Suiker is lastig. Ik heb het nodig. Sommige momenten heb ik het gevoel dat ik van mijn stokje ga als ik geen suiker neem. Makkelijk is het dan om winegums te nemen, maar ook chocolade of ijs zijn dingen die ik mezelf dan toesta. Ik heb gemerkt dat het een het ander in evenwicht houd. Het nemen van suiker houd de behoefte van suiker in balans. Nooit heb ik begrepen hoe dat werkte en waar die intense behoefte vandaan kwam. Tot ik op mijn werk onwel werd en bleek dat ik een te lage suiker had in mijn bloed. Vanaf dat moment ging het balletje rollen. Dat mijn behoefte aan suiker ontstond was nu makkelijk te verklaren. Maar ik was het niet eens met de manier waarop ik daar mee om ging. Lastig. Wie kan je in zo'n geval vertellen wat je moet doen? De dietiste wist het niet, de dokter had wel idee├źn en op het internet vond ik ook wel wat. Belangrijk is het evenwicht , de balans. Langzaam ben ik nu mijn eetpatroon aan het aanpassen.
Het is natuurlijk een gek idee dat ik al zeker 10 jaar rond loop met regelmatig een te lage bloedsuiker en niemand die me kon vertellen wat het was. Zoals ik geleerd heb om te luisteren naar mezelf en mijn eigenwaarde daar mee heb leren opbouwen, zo luisterde ik ook naar mijn lijf en nam ik regelmatig waar mijn lichaam om vroeg. Maar nooit vond ik de balans in eten. Suiker maakte dat mijn behoefte aan suiker groeide en geen suiker eten maakte dat ik soms letterlijk omviel van het misselijk makende flauwe gevoel. Gelukkig weet ik nu hoe het werkt. Dat vind ik het aller belangrijkste. Weten wat mijn lichaam wil en hoe ik dit kan aanpassen.
Mijn zoektocht hierin is net begonnen en ik voel me er goed bij. Maar ik zal nooit vergeten dat ik mijn “ gekke” eetgewoonte moet blijven onderzoeken om er achter te komen wat werkt en wat niet. En dat ik wanneer ik het gevoel heb dat er iets niet klopt meteen aan de bel moet trekken en het moet laten uitzoeken. Had ik dat gedaan dan had ik misschien al meer geweten. Maar ja had bestaat niet we moeten het doen met nu.
Voor nu ben ik op zoek naar balans met al zijn ups en downs.
Gelukkig heeft de behoefte gezond te eten het doel afvallen niet meer nodig al vind ik het ook niet erg om wat kilo's kwijt te raken. Ik blijf wie ik ben, maar ik merk steeds meer dat ik ook ben wat ik eet.
Wist jij dat eten zoveel invloed kon hebben op je persoonlijke leven?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten