maandag 26 maart 2012

de kracht van het denken

De kracht van het denken....

wanneer ik daaraan denk, is het eerste wat in mij opkomt, de kracht van “the secret”, deze zegt in een notendop; wanneer je iets graag genoeg wil, denk er aan met heel je wezen, visualiseer dit en het zal naar je toe komen...
persoonlijk is dit voor mij iets te kort door de bocht... wanneer je iets wil, is het denk proces heel belangrijk, maar door eenzijdig te visualiseren, zie je toch een boel mogelijkheden over het hoofd.

Laat ik bij het begin beginnen, waarom kunnen wij denken. Ik ken zoveel mensen die zichzelf helemaal gek kunnen maken en zelf heb ik dat ook een hele langdurende en vervelende periode gehad. Waarom maken we onszelf zo gek, we denken dat we weten wat anderen denken, gedachten zijn vaak negatief en ongecontroleerd alsof ze een eigen leven leiden en je hier zelf helemaal niets over te zeggen hebt... FOUT!!!!

Het denk patroon is iets dat je kan leren sturen. Wil je dat uitgebreid doen kun je bijvoorbeeld cognitieve “gedachten”therapie nemen, maar je kan ook een aantal kleine regeltjes aanhouden en kijken of je leven veranderd.

Deze regeltjes zijn...
1 omarm het positieve, laat eventueel het negatieve los.
2 geef complimentjes, aan anderen, maar ook aan jezelf
3 accepteer complimentjes die je van anderen krijgt
4 wil je iets bereiken maak dan een positief stappen plan
5 ben je bewust van je eigen gebruiksaanwijzing.


1 omarm het positieve, laat eventueel het negatieve los.
Ieder leven heeft positieve en negatieve momenten, het gaat er niet om hoe positief of negatief je leven is, het gaat er om hoe je, je leven leeft. Negatieve gedachten komen makkelijk op
zoals:
dat overkomt mij weer,
heb ik dat,
waarom kan er nooit iets goed gaan.

Wanneer je deze gedachten denkt, haal je, jezelf naar beneden. Je kan moeilijke momenten ook positief benaderen. En dat lijkt moeilijker dan gedacht. Je kunt namelijk je negatieve gedachten blokkeren door er een goede gedachte tegenover te zetten. Hele simpele kleine dingentjes kunnen dan al helpen
zoals bijvoorbeeld;
wat een mooie dag, de zon schijnt ik ga even genieten van de zon, al is het 5 minuten.
maar ook gedachten als ik krijg dit niet op mijn bordje als ik het niet aankan.
Leef moeilijke periodes ook meer van dag tot dag en stel een klein doel, hoe kan ik deze dag aangenamer maken.

2 geef complimentjes, aan anderen, maar ook aan jezelf...
Het is zo simpel. Geef iemand een gemeend complimentje:
wat zit je haar goed,
wat heb je een mooie lach,
of wat goed dat jij gaat sporten in de ochtend.

Het maakt niet uit wat, als het maar positief is. Door het geven van complimentjes, krijg je een positieve vibratie tussen 2 personen en deze helpt je eigen negatieve vibratie omhoog. Ook complimentjes aan jezelf geven is belangrijk:
Kijk in de spiegel en richt je op wat je wel mooi vind...

iedereen heeft mooie trekken, mooie ogen mooie tanden, noem het maar op. Hoe meer en vaker je dit gaat doen hoe meer je positieve kanten aan jezelf vind en hoe meer je van jezelf gaat houden.

3 accepteer complimentjes die je van anderen krijgt...
herken je dat? Dat je een complimentje van een ander krijgt en dat je zegt, doe niet zo gek, of dat je het tussen neus en lippen wegmoffelt? Niet nodig, sta stil bij complimentjes en ervaar ze , zeg ten alle tijden dank je wel. Een complimentje is als een cadeautje en helpt negatieve vibraties omturnen naar positieve.

4 wil je iets bereiken maak dan een positief stappen plan...
wat is een stappenplan?
Een stappenplan gaat uit van een doel en kijkt daarbij welke hindernissen genomen moeten worden om dit doel te bereiken. Je kan dit negatief en positief aanpakken, belangrijk vind ik dat een stappenplan positief is; niet ik kan niet, maar ik wil leren dat. De benadering is anders.

Stel dat ik een beter sociaal leven wil, dan kan ik dat negatief benaderen:
wie zit op mij te wachten,
mensen vinden me niet leuk,
ik ben te lelijk om leuke vrienden te hebben

je kunt het ook anders aanpakken;
De positieve manier:
daarbij stel je een vraag:
wat kan ik doen om een beter sociaal leven te hebben?
Antwoord: vaker plekken bezoeken waar ik mensen ontmoet,
contacten leggen via het internet,
mezelf goed verzorgen.
Mensen complimentjes geven.

Dat zijn hele werkbare antwoorden , deze zou je als weekdoel kunnen stellen.
Door het opschrijven kun je ook gaan evalueren:
is het gelukt om vaker plekken te bezoeken waar ik mensen ontmoet?
Waarom wel?
Waarom niet?
Hoe kan ik het eventueel wel voor elkaar krijgen?

Door deze vragen te beantwoorden, kun je inzicht krijgen, in je persoonlijkheid en misschien kom je daarin punten tegen, die je ook zou willen veranderen.

5 ben je bewust van je eigen gebruiksaanwijzing.
Iedereen heeft goede en minder goede kanten, jaren lang hebben we onze negatieve kanten leren wegdrukken, met als resultaat dat de druk op de ketel te groot werd en de ketel barstte.
Om dan weer boven jan te komen moet je hard werken. Het kan ook anders. Je kunt ook naar de aard van mensen kijken, we zijn niet alleen maar goed; iedereen heeft minder goede eigenschappen en alweer ben ik van mening dat het niet de eigenschap zelf is waar je rekening mee moet houden maar hoe je met die eigenschap omgaat...

laat negativiteit rusten, zolang je er niemand en dus ook jezelf geen pijn mee doet mag het bestaan. Een gelukkig leven is een leven in evenwicht, waarbij goed en kwaad zijn plekje heeft, vaak vechten wij zo hard tegen ons kwaad dat we vergeten dat er ook goed is.

Mijn gebruiks aanwijzing heeft heel duidelijk 2 minder positieve groepen.
1 negatieve eigenschappen die mogen blijven bestaan
2 negatieve eigenschappen die ik wil veranderen.

Het klinkt allemaal zo makkelijk... maar dat is het niet. In het begin is het het beste te kijken naar welke eigenschappen van jezelf vind je vervelend... bijvoorbeeld eetbuien. En hoe kun je daar mee omgaan.

Ook hier ga ik weer uit van het positieve.. wist je dat een groot deel van de zware mensen een tekort aan voedingsstoffen binnenkrijgen omdat ze de verkeerde keuzes in eten maken. Mijn ommezwaai bestond er dan ook uit dat mocht ik behoefte hebben aan een eetbui, ik ging kijken welke positieve voedingsstof rijke smakelijke dingen ik wel mocht eten of drinken... ik ben daar bij uitgekomen op komkommer en bouillon, ik houd mezelf niet tegen heb ik zin om te snaaien maak ik komkommer chips. Natuurlijk lukt dat niet altijd.. dat kun je ook niet verwachtten, maar je kan wel de positieviteit blijven zien, stel dat je 1 van de 4 eetbuien kan vervangen door een gezonde eetbui heb je al wat bereikt. Zo kun je stapje voor stapje opzoek gaan naar de positieve ommezwaai in je leven.

Dit werkt namelijk ook op liegen en bedriegen, met geld omgaan en noem zo maar meer negatieve eigenschappen die je kan hebben, probeer deze stapje voor stapje te veranderen.

De eerste stap is accepteren dat je ergens niet blij mee bent en dat je dat wil veranderen, verder is het belangrijk je doelen klein en haalbaar te houden, maar deze manier geeft mij een gelukkiger leven....

wat dit allemaal met de secret te maken heeft? Wil je iets bereiken stel dan een doel en onderzoek hoe je daar kan komen. Wanneer dat goed gaat weet je net als ik dat geluk ook een keuze is en niet alleen iets dat je wel of niet overkomt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten