dinsdag 11 januari 2011

Hoeveel waarde geef ik mijn eigenwaarde?

Zoals vele van jullie al zullen weten, ben ik al een tijdje bezig met het vergroten van mijn zelfvertrouwen. Ik heb een workshop geschreven, die ik zelf gebruik om hierin te groeien. Heel interessant om te kijken hoe dagelijkse avonturen gebruikt kunnen worden om je eigenwaarde en zelfvertrouwen op te krikken. Het is een manier van leven, positiviteit overheerst en goede ervaringen zorgen dat je groeit. Toch gebeurt het ook dat je mindere ervaringen tegenkomt, maar wanneer je die op de juiste plek zet, in het juiste perspectief kun je ook hiervan leren en ze dus positief laten bijdragen aan je groei.

Nu was ik van mening dat ik goed bezig ben. “ Lees: de BBW wereld en ik” Toch na een gesprek van de week, ben ik er ineens achter gekomen, dat er nog een hele weg voor mij ligt. In hoeverre kun je namelijk je eigenwaarde in echte waarde omzetten. En dan bedoel ik dus geld.

Zelf doe ik eigenlijk alles met gesloten knip, ik maak een foto reportage, iemand anders doet bijvoorbeeld mijn nagels.... Maar in het echte leven werkt het niet zo, deze manier is werkbaar maar helaas beperkt. Met het opkomen voor mezelf en het kijken naar de wereld ben ik mij bewust geworden dat ik voor mijn werkzaamheden (lees fotografie, of het geven van workshops) best wat geld zou mogen ontvangen. Maar hoeveel kun je rekenen? Wat vind je jezelf waard? In hoeverre speelt het talent in je werkzaamheden mee met het bepalen van je prijs.

Zelfvertrouwen heeft meerdere factoren, eigenwaarde is er maar een van. Angst, faalangst en assertiviteit zijn andere belangrijke factoren. Ik dacht goed op weg te zijn. Maar bij het bepalen van mijn waarde worden deze 3 onderdelen aangekaart. Angst voel ik als ik denk aan geld vragen, faal angst steekt de kop op omdat ik mezelf nog niet goed genoeg voel om een waardig bedrag te vragen en assertiviteit is de manier waarop je je waarde in de markt zet.

Veranderen is je eerst bewust worden van je proces, zeg ik altijd. Dit proces is nu op gang gebracht en hieraan zal ik ook wel weer een onderzoek koppelen. Interessant is namelijk te kijken wat andere mensen je waard vinden? Wat is een normale prijs om te vragen voor een foto shoot, met mij als fotograaf, met mijn huidige niveau? Wat kan ik rekenen voor een workshop?

Maar most of all, zitten mensen wel op deze activiteiten van mij te wachten. Lastige vragen, voor nu heb ik besloten dat ik het waard ben wat die waarde zal worden is een kwestie van tijd voordat dat zich zal openbaren. Het wordt tijd dat ik mezelf serieus ga nemen, zeker als ik serieus genomen wil worden door de maatschappij.
Want verander de maatschappij begin bij jezelf.
Ja Ja! weer wat geleerd!

wil je mijn foto's zien? kijk dan op mijn fotohyves!
http://angelouise.hyves.nl/

2 opmerkingen:

  1. Heel mooi verwoord Angelouise, inzicht in jezelf is heel belangrijk, maar dat gaat jou vast lukken.

    Eigen quote: "Wanneer je eigenwaarde afhankelijk is van wat anderen van jou vinden is het geen eigenwaarde, maar 'andermanswaarde'".

    BeantwoordenVerwijderen